Aile ve Çift
Aile ve Çift Terapisi Nedir?
Hayatta sahip olduğumuz birçok rolü sonradan öğreniriz. Bunlardan birisi de karı kocalıktır. Çoğu insan evliliklerini nasıl yürüteceğini, nasıl bir eş olmaları gerektiğini ya kendi ailelerinden öğrenirler ya da sosyal çevreden. Sağlıklı bir ilişki için kişilerin öncelikle ilişki yürütme becerilerini öğrenmeleri gerekir.
Aile ve çift terapisi; bu amaçla değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı danışmanlık hizmetidir.
İnsanların yaşam kalitesini etkileyen en önemli süreçlerden birisi de yakın ilişkilerinin sağlıklı ve duygusal anlamda doyurucu olmasıdır. Çünkü yakın ilişkilerimizde yaşadığımız ve çözüme kavuşturamadığımı birçok problem gündelik hayatımızın akışını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Aile ve çift terapisinde amaç, ilişki sırasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Hem aile içi ilişkileri düzenlenmesi hem de diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerin düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Aile ve çiftlerle olan çalışmaların uzun vadeli etkisi söz konusudur. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenmektedir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilesi sağlanabilmektedir.
Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden yararlanabilir. Aile ve çift terapisinin çok geniş ve yaygın bir çalışma alanı vardır. Bazen yaşanan bireysel depresyonların bile altında aile içi ilişkilerdeki sorunlar çıkabilmektedir.
Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?
Aile ve çift terapisi almaya kişiler kendileri karar verebildiği gibi bazen de aile mahkemeleri eşlere aile terapisi almalarını önerebilmektedir.
Aile terapisinde birçok yaklaşım mevcuttur. Çocuklu ailelerde uygulanabilecek çocuk odaklı aile terapileri olduğu gibi sadece karı kocalık ilişkisini merkeze alan yaklaşımlar da vardır. Ailenin ve çiftin seansa gelme amaçlarına göre yaklaşımlar belirlenebilmektedir.
Kimler Aile ve Çift Terapisi Yapabilir?
Aile ve çift terapisi özel bir uzmanlık alanıdır. Bir kişinin bu alanda eğitimi yoksa terapinin etkinliği olumsuz olabilmektedir. Aile ve çift terapisi alanında kabul görmüş kişi ve merkezlerden eğitim almış uzmanlar aile terapisi yapabilirler.
Günümüzde Sosyoloji, Hemşirelik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi gibi alanlardan mezun birçok insan terapi yaptığını duymaktayız. Psikoloji formasyonu almamış, kişisel gelişim veya NLP adıyla çalışanların aile terapisi yapması etik olmadığı gibi doğru da değildir. Aileler bu yüzden terapi alacakları uzmanın eğitim geçmişini öğrenmelidirler.
Aile ve Çift Terapisi Kaç Seans Sürer?
Aile ve çift terapisi, duruma göre değişebilmekle birlikte, genellikle 8–24 seans olarak yapılmaktadır. Seans süresi 50 dakikadır.