Öğrenci
Öğrenci Danışmanlığı Nedir?
Öğrenciler 5 ila 25 yaş arasındaki uzun sürede, gelecekteki meslek yaşamlarını oluşturmak için değişik kurumlarda öğretim görürler. Bir yandan da kişilik ve kimliklerini oluşturma aşamasını geçirirler. Bu süreçte öğrenciler, motivasyon güçlerini, azimlerini, kendi temsil sistemlerini, çalışma yöntemlerini, özgüvenlerini, becerilerini, dengelerini, performanslarını doğru yönlendirme ve kullanma konusunda profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar. Öğrenci danışmanlığı; akademik başarıyı artırma amacıyla öğrenci ve danışman arasında kurulan birebir işbirliği ve takım çalışmasıdır. Amaç öğrenciyi hedefine ulaşması yönünde motive etmek, sınava hazırlık sürecinde karşılaşacağı zorluklarla mücadele edebilmesi noktasında ona yardımcı olmaktır.
Öğrenci Danışmanlığından Kimler Yararlanabilir?
Okulla, derslerle veya sınavlarla ilgili sorun yaşayan, öğrenciler bu hizmetten yararlanabilir. Yaşanılan sorunlar öğrencinin performansıyla ilgili olabileceği gibi dış etkenlerle ilgili de olabilir. Çalışmasına rağmen istediği hedefe ulaşmakta zorlanan, ya da ders çalışma süreciyle ilgili güçlük yaşayan öğrenciler danışmanlık hizmetinden faydalanabilirler.
Öğrenci Danışmanlığı Nasıl Yapılır?
Başarı sürecindeki plan ve ilkeler öğrenciden öğrenciye değişmektedir. Çünkü her öğrencinin performansı diğer öğrencilerden farklıdır. Bu nedenle öğrenci danışmanlığı öğrenci odaklıdır. Her öğrenci için özel olarak planlanır. Öğrenciye eksiklerini belirlemek amacıyla bir dizi test uygulanır. Öğrencinin başarı yolundaki engelleri tespit edilir ve bunun çözümüne yönelik planlar yapılır. Öğrenci danışmanlığı ile öğrencinin düşünme sistemi olumlu yönde gelişir, öğrenci içsel kaynaklarını daha etkili ve verimli kullanmasını öğrenir. Uzmanın rehberliğinde öğrenci, kendini daha iyi tanır, hedefini doğru olarak belirleyip bunu gerçekleştirmek yolunda adımlar atar. Danışmanlık sürecinde öğrenciye ayrıca performansını artırabilmesi için bir dizi eğitimler de verilir.
Kimler Öğrenci Danışmanlığı Yapabilir?
Öğrenci danışmanlığı koçluk sistemlerinden farklıdır. Koçluk sisteminde öğrencinin ders çalışmasına engel olan ruhsal ve duygusal sorunlar ele alınamaz. Çünkü kişisel gelişim uzmanı ya da öğrenci koçluğu yapan kişilerin çoğu psikoloji eğitimi almamış, terapi becerilerine sahip olmayan kişilerdir. Öğrenci danışmanlığının koçluktan en önemli farkı karşılaşılan duygusal temelli sorunlarının da terapi süreciyle ele alınabilmesidir. Bu nedenle öğrenci danışmanlığını Psikolojik Danışman ya da Psikologlar yürütebilir.
Öğrenci Danışmanlığı Kaç Seans Sürer?
Öğrenci danışmanlığı öğrencilerin eksiklerine yönelik olarak planlanan bir süreç olduğu için her öğrenci için ayrı planlanır. Eğitim öğretim sürecinin tamamında sürebildiği gibi 8-28 seans arası sürebilmektedir.