Çocuk
Çocuk Terapisi Nedir?
Bütün anne babaların dünyada kendisinden daha iyi ve mutlu yaşamasını istediği tek varlık hiç şüphesiz çocuklarıdır. Mutlu ve sağlıklı yaşamak ise ancak bedensel ve ruhsal sağlıkla mümkündür. Çocukluk dönemi olarak adlandırılan ve kişiliğin temellerinin atıldığı 0-10 yaş bu nedenle çok önemlidir.
Çocuk terapisi 4-10 yaş arasındaki çocuklarla yapılan terapi yöntemidir. Çocuk terapisi bazen oyun terapisi yöntemiyle birlikte kullanılabilir. Çocuk terapisinde ilk amaç çocuğun bir sorunu olup olmadığını veya çocuğun bunun farkında olup olmadığını ve olası sebeplerin neler olduğunu anlamaktır. İkinci ana amaç ise var olan problemlerin giderilmesi konusunda hem çocukla çalışmak hem de aileye bilgi vermektir.
Çocukla yapılan ilk görüşmelerde çocuğun dünyasındaki ana temaları öğrenmek; ilgi alanlarını, özel yeteneklerini, korktuğu ve en sevdiği şeyleri tespit etmek olasıdır. Ayrıca çocuğun özgüvenini, duygusal ve sosyal gelişimini değerlendirmek; yaşına göre karşılaşabileceği problemlerle başa çıkma becerilerini saptamak çocuk terapisinin diğer önemli amaçlarındandır.
Görüşmenin içeriği çocuğun gelişimsel düzeyine, kişilik yapılanmasına ve görüşmenin amacına göre farklılık gösterebilir. Örneğin 9 yaşındaki bir çocukla görüşme, 6 yaşındaki bir çocukla yapılan görüşmeden elbette ki içerik ve biçim bakımından çok farklıdır.

Çocuk Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Her çocuğun yaşamı boyunca yerine getirmesi gereken gelişim görevleri ve sorumlulukları vardır. Çocuklar fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal açıdan bu gelişim dönemlerinde çeşitli problemlerle karşılaşabilirler. Bu durumu bazen aileler bazen de öğretmenler fark eder. Yaşanan bazı problemler çocuğun yaşına ve içinde bulunduğu gelişim dönemine göre normal kabul edilirken bazıları normal dışı olabilir.
Çocuğunda normal dışı davranışlar olarak tanımlanan davranış bozuklukları gözlemleyen aileler çocukları için bu hizmetten faydalanabilir.
Çocuk Terapisi Nasıl Yapılır?
Çocuk terapisi öncelikle aile ve çocuk hakkında bilgilerin alınmasıyla başlar. Bazen sadece bu bilgi alma süreci birkaç seans sürebilir. Çünkü çocuğu ve onun dinamiklerini anlamadan başlanan terapiler olumlu sonuç vermeyecektir. Bilgiler alındıktan sonra öncelikle ailenin terapiye başvurma amacı öğrenilir. Bazen aileler birden fazla sorunla terapiye başvurmaktadır. Ama sağlıklı terapilerde hedef davranışlar belirlenmelidir. Belirlenen hedef davranışlarla ilgili uzman hem aileye yapmaları gerekenler konusunda bilgi verir, hem de çocukla uygun olan terapi sürecini başladır.
Bazen çocuklar seanslarda özellikle ilk seanslarda şaşkın, korkulu, hırçın, hatta ilgisiz olabilirler. Usta bir çocuk terapisti hemen bu tuzağa düşmez, en hırçın bir çocuğun içinin ta derinliklerinde çok uyumsal bir parça taşıdığını ve terapistin asıl görevinin çoğun içindeki bu parçaya ulaşıp onu dışarıya çıkarmasında çocuğa yardımcı olmak olduğunu bilir.
Kimler Çocuk Terapisi Yapabilir?
Çocuklarla çalışmak isteyen kişinin çocuklarla birlikte olmaktan hoşlanması, sıcak, esnek, kabullenici, destekleyici ve sabırlı olması gerekmektedir. Diğer taraftan terapist ne çocukla fazla iç içe geçmiş ne de çocuğun doğal aktifliğine karşı ilgisiz olmalıdır. Ayrıca çocuğun ailesi ve çocukla yaptığı çalışma ve danışmanlıkta azından çıkacak sözlerin çocuğun bundan beş yıl on yıl sonraki psikososyal uyumlarında etkili olabileceğinin bilincinde olmalıdır. Aynı zamanda başvurulacak uzmanın çocuklarla yapılan terapi süreçleriyle ilgili eğitim almış olması gerekir.
Çocuk Terapisi Kaç Seans Sürer?
Çocuklarla yapılan terapi ailenin geliş amacına ve çocukla terapistin uyumuna göre değişmekle birlikte 3-8 seans arası sürebilmektedir.